Over bestuurderschap

Toolbox bestuur

In deze toolbox vindt u praktische tools, workshops, cursussen en modules voor u als bestuurslid die u kunt gebruiken voor het verbeteren van het pedagogische sportklimaat op uw vereniging.

Verenigingstraject: Sportief coachen

De manier waarop trainers en coaches hun sporters begeleiden is van invloed op de sfeer binnen een vereniging. Een veilige sportomgeving waarin sporters zich optimaal ontwikkelen creëer je door enthousiast te zijn, een compliment te geven en aan te geven hoe iets beter kan. Binnen dit verenigingstraject ‘Sportief coachen’ worden trainers, coaches en bestuurders geholpen een veilige sportomgeving te creëren binnen de sportvereniging. Belangrijkste doel van deze cursus is om binnen de sportvereniging te komen tot een gezamenlijke visie en afspraken over de begeleiding van sporters.

Verenigingstraject: Besturen met een visie

Besturen met een visie richt zich op de groei en ontwikkeling van amateurverenigingen. De grondgedachte van Besturen met een visie is dat als bestuurders in hun kracht komen en hun werk goed kunnen doen ze sterkere en leukere verenigingen creëren. Professionele ontwikkeling en groei van bestuurders leidt tot krachtigere verenigingen. Besturen betekent richting geven aan de vereniging, een koers uitzetten en op basis van deze koers beslissingen nemen om zo dicht mogelijk bij een vooraf bepaalde stip op de horizon te komen. Dit klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk lastig te zijn. Enkele voorbeelden van vraagstukken waar verenigingsbestuurders mee worstelen zijn bijvoorbeeld: onvoldoende vrijwilligers, terugloop in ledenaantal, onvoldoende financiële middelen, agressie langs de lijn, gebruik aan structuur, geen opvolging, verlies van privéleven.

Bijscholing: Sportief besturen

Het besturen van een vereniging blijft een uitdagende klus. Je wilt niet alleen een vereniging aansturen waarbij op alle niveaus met plezier wordt gesport, je wilt ook dat alle leden zich onderdeel van de vereniging voelen. Een goede sfeer op de club draagt immers bij aan het werven en behouden van leden en vrijwilligers. In de workshop gaat het over de basis voor de manier waarop leden van de vereniging met elkaar omgaan, hoe gasten en tegenstanders worden verwelkomd en hoe ouders langs de lijn staan. Je krijgt handvatten aangeboden om de invloed op de sfeer van jouw club te vergroten door je rol als bestuurder persoonlijk in te vullen. Hierdoor krijg je als bestuurder meer grip op hoe de leden zich op de vereniging gedragen.

Module: Sportief besturen (online spel)

Sportbestuurders kunnen lastige verenigingsdilemma’s oefenen via het online spel ‘sportief besturen’. Het doel is om via het spel sportbesturen te inspireren om op hun eigen manier en zo daadkrachtig mogelijk lastige dilemma’s op te lossen. Het online spel is een vervolg op de workshop ‘sportief besturen’. Het bestuursteam krijg elke week gedurende zes tot tien weken een bestuursdilemma voorgelegd dat ze eerst individueel en vervolgens samen moeten oplossen. Bij elk dilemma geven de verenigingsbestuurders aan vanuit welke van de vier verschillende rollen in het spel ze het dilemma willen benaderen: de beleids- en procesrol, communicatierol, voorbeeldrol of de weerbaarheidsrol. Via de online tool bespreken de bestuurders met elkaar hoe het dilemma op te lossen. Na het behandelen van zes dilemma’s volgt een rapportage, waarna het bestuur er voor kan kiezen om ook de overige vier dilemma’s te behandelen.

Campagne: Een mooi hockeyseizoen

We willen graag dat iedereen met plezier kan hockeyen, zichzelf kan zijn en zich positief kan ontwikkelen. Doel van deze campagne is het creëren van een positieve hockeycultuur door bestuurders, spelers, trainers/coaches, scheidsrechters en ouders (supporters) te inspireren met goede voorbeelden van positief gedrag. Dit hebben we gedaan door filmpjes te maken waarin we de doelgroepen zélf hebben gevraagd hoe je samen op een positieve en opbouwende manier kunt werken aan teamspirit en clubsfeer.

Module: Verenigingsbox

De verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke en toekomstbestendige vereniging. Een vereniging waar iedereen zich thuis voelt en met plezier sport. De verenigingsbox biedt uitleg over verschillende beleidsthema’s en geeft mooie praktijkvoorbeelden van andere sportverenigingen. Als bestuurder, trainer, coach of arbiter kan je direct aan de slag met de hulpmiddelen uit deze box. Zo helpt de verenigingsbox om het gesprek over sportiviteit, respect en sportplezier op gang te brengen en dit een vaste plaats te geven binnen de vereniging.

KNVB/Halt: Veiligheidsanalyse bij voetbalverenigingen

Halt kijkt – samen met jeugdspelers, ouders, vrijwilligers, bestuur en externe partners zoals gemeente, politie en onderwijs – hoe het staat met de veiligheid in en rond een club: wat gaat goed en wat kan beter? In themabijeenkomsten en op wedstrijd- en trainingsdagen wordt er gepraat over voorbeeldgedrag, aanspreekcultuur en agressie. Op deze manier wordt veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid. De resultaten van de analyse geven inzicht in de veiligheidssituatie en –beleving binnen de vereniging. Aansluitend geeft Halt advies hoe de veiligheid bevorderd kan worden, met concrete tips voor aanvullende activiteiten die de vereniging, samen met lokale partners en Halt, kan inzetten.

KNVB/Halt: Agressie Regulatie Training (ART)

Halt gaat aan de slag met jongeren die zich grensoverschrijdend en/of agressief gedragen. De ART-training bestaat uit een combinatie van oefeningen die gericht zijn op het verkrijgen van inzicht in de eigen boosheid en agressie, en hoe oefenen van vaardigheden om boosheid en agressie beter te hanteren. De ART-training biedt Halt individueel aan en in groepstrainingen.

KNVB/Halt: Groepsaanpak

De groepsaanpak richt zich specifiek op groepen. De aanpak is zeer geschikt voor teams die grensoverschrijdend gedrag vertonen.

Halt: Herstel- en bemiddelingstrajecten

Betrokkenen bij een incident op of rond het voetbalveld (voetballers, teams, coaches, eventueel ouders) worden bij elkaar gebracht. Zij wisselen gedachten en gevoelens uit over wat er gebeurd is. Hierdoor krijgen zij vaak meer begrip voor elkaar. Vervolgens kunnen verontschuldigingen worden aangeboden en afspraken gemaakt over het herstellen van de emotionele en/of fysieke schade.

Halt: Trainingen Sport en Gedrag

Een voetballer die op of rond het voetbalveld iemand slaat, duwt bespuugt of uitscheldt, kan via het tuchtrecht uitgesloten worden van deelname aan een aantal wedstrijden. Halt voert – in opdracht van de KNVB – als tuchtmaatregel de trainingen Sport en Gedrag uit als jonge voetballers een overtreding op of rond het voetbalveld hebben begaan.