Welkom,

Kids First, towards a pedagogical sportclimate is een groot onderzoeksproject bij sportverenigingen om ‘op de werkvloer’ van een sportclub een pedagogisch sportklimaat te realiseren. Hoe dit pedagogisch sportklimaat wordt vormgegeven en eruit komt te zien, dat weten we zelf ook nog niet. Samen met acht sportverenigingen gaan we dit onderzoeken. Omdat we niet alles kunnen onderzoeken, beginnen we bij de leeftijdsgroep 12-15 jarigen bij vier voetbalverenigingen en vier hockeyverenigingen in vier gemeenten: Zwolle, Arnhem, Rotterdam en Utrecht.

Living Labs

De acht deelnemende sportverenigingen noemen we ook wel ‘Living Labs’, hier vindt het onderzoek plaats. Twee teams in de leeftijdscategorie 12-15 jaar worden gedurende twee jaar gevolgd. Uit onderzoeken blijkt dat in deze leeftijdscategorie de meeste jongeren stoppen met hun sport. Het onderzoek richt zich vooral op een pedagogisch sportklimaat rondom deze teams op de vereniging.  

Het onderzoek richt zich niet alleen op deze twee (in totaal zestien) teams per vereniging. Ook wordt er op de gehele vereniging aan het cultuurveranderingsproces gewerkt, denk bijvoorbeeld aan ‘fair play’ trainingen. 

Metingen

Een onderdeel van een onderzoeksproject is het doen van metingen. Belangrijk om te weten is dat de AVG-privacy wet in acht nemen. Dit betekent dat individuele personen niet herkenbaar in de resultaten naar voren komen.

Wat er wordt gedaan:

Onderzoekers

In iedere stad is een onderzoeker aanwezig op de hockey- en de voetbalvereniging, deze onderzoeker noemen we een ’embedded scientist’. 

De embedded scientist begeleidt de vereniging, leidt de metingen en volgt het cultuurveranderingsproces op de verenigingen. 

Samenwerkingspartners

Het project wordt gefinancierd door het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen van ZonMw

Deelnemende verenigingen
Lectoraat Sportpedagogiek

Het onderzoeksproject Kids First wordt uitgevoerd onder leiding van het lectoraat Sportpedagogiek. Dit lectoraat ontwerpt initieert en verricht onderzoek op het vlak van sportpedagogiek, zodat iedereen kan sporten: veilig én met plezier. Meer informatie over het lectoraat Sportpedagogiek vindt u op de site van Windesheim: Lectoraat Sportpedagogiek.

Meer weten:

Heb je vragen of wil je meer weten maar kun je de informatie niet vinden? Mail dan naar: sportpedagogiek@windesheim.nl